Χαρακτήρας:
Το Ασύρτικο διακρίνεται για το χρυσοπράσινο χρώμα του. Χαρακτηρίζεται από λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων και λευκών λουλουδιών με βοτανικές νότες (χαμομήλι) και ορυκτά στοιχεία. Τυπικά τραγανό στο στόμα με λεμονάτη οξύτητα, βουτυρένια υφή, τροπικό χαρακτήρα και μεταλλικό τελείωμα. Συνοδεύει ιδανικά λευκά κρέατα, ψάρια, θαλασσινά, δυνατά τυριά και ζυμαρικά.
Οινοποΐηση:
Τα σταφύλια του Ασύρτικου μετά τη συλλογή τους αποθηκεύονται σε κρύους θαλάμους σε χαμηλή θερμοκρασία στους 2°C. Ακολουθεί κρυοεκχύλιση για περίπου 24-48 ώρες στους 5°C σε προστατευμένο από οξυγόνο περιβάλλον, με σκοπό τη διατήρηση της φρεσκάδας των αρωμάτων τους.. Στη συνέχεια παίρνουμε μόνο το μούστο εκ ροής, έναν χυμό που διακρίνεται για τα υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά του. Ακολουθεί η αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 16-17°C, η οποία έχει διάρκεια 20 περίπου ημέρες. Μετά το τέλος της ζύμωσης ο οίνος παραμένει με τις φίνες οινολάσπες για 4 μήνες.
Σερβίρεται στους 8-12°C.